Májusfa állítás

Májusfát a kereszténység előtti időkben a fák újjászületésének tiszteletére állítottak, mára a májusfa a szerelem, a tisztelet és a vidámság jelképe lett.

A hagyomány szerint a vőlegény és barátai a menyasszony a háza elé állították fel a májusfát. A lány egy szál gyertyával állt az ablakban, majd étellel-itallal kínálta a legényeket.

Az Őrségben ma is él, sőt jellemző ez a szokás. Az őrségi legények április utolsó napján az erdőben kiválasztanak egy magas lucfenyőt, a törzsét a csúcsáig lehántolják, a tetejére színes szalagokkat és egy liter bort kötnek rá. A lányok csak akkor mehetnek ki a házból, ha a májusfa már áll.
Nemcsak a májusfa állítás, de a májusfa kitáncolás is fontos esemény, a hagyomány szerint május utolsó vagy június első napjára időzítik.

A hagyomány néhány őrségi faluban azzal a változtatással él, hogy nem a szerelem jelképeként, hanem közösségi hagyományőrzésből állítanak májusfát.

Friss hírek az Őrségből

Kitépték őket közülünk

A hortobágyi kényszermunkatáborok felszámolásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek honismereti emléknapot Bajánsenyén. A Vas Megyei Honismereti Egyesület és Bajánsenye Község Önkormányzata által közösen szervezett eseményre érkező vendégeket, egyesületi tagokat, egykori kitelepítetteket és hozzátartozóikat, érdeklődőket Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke köszöntötte. Tovább >

Őriszentpéteri Diabétesz klub alakul

A Kistérségi Egészség Szövetség legutóbbi, Őriszentpéteren megtartott ülésén a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Nemzeti Diabetes Program és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Diabetes prevenciós programjáról. Tovább >

Támogatás a kíméletes területkezelésért

155,9 millió forint támogatást nyert a nemzeti park legelőkezelésre, a természeti értékek védelmére. A pénzből természet-közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához. Tovább >

© Minden jog fenntartva. Az Őrség.net oldalain található írások a portál üzemeltetőjének tulajdonát képezik. Tilos ezeknek bármilyen formában történő újraközlése.

Őrség - Föld, ég, lélek. Amit megtalál oldalainkon: