Szalafő

Szalafő hét halmon épült, s megmaradt olyannak, amilyennek a honfoglalás korában alakult. Mindegyik dombon egy-egy szer húzódik meg.

Pityerszer nevét valószínűleg arról a pityer nevű madárról kapta, amely itt nagyobb tömegben előfordul. Pityerszeren található a szabadtéri falumúzeum, amely megőrizte a régi világot. Az épületek eredeti környezetükben állnak. Nevezetessége az ún. kerített ház és az emeletes kástu, amely az országban csak itt található. A kástu mellett látható az úgynevezett tóka, melyet az itatóvíz gyűjtésére és tárolására ástak. Ha a szükség úgy kívánta, vizét főzésre is felhasználták.

A református templom 1842-ben épült, azóta többször felújították.
Szalafő a Szala vizéről kapta a nevét, amely az innen nem messze található Fekete-tóból ered. A Fekete-tó egy szigorúan védett tőzegmohaláp, ahol a néphagyomány szerint egykor egy templom állott, amelyet Isten elsüllyesztett és helyében a tavat fakasztotta.

Szalafő a történelmi Őrség legarchaikusabban fennmaradt települése. A települést erdő veszi körül, területén rengeteg, az Őrségben jellemző ritka növény és állat található. Az ősi őrállók által kialakított szeres településszerkezet talán itt lelhető fel a legeredetibb formában. 

Szalafő kedvelt kirándulóhely, nyáron sokan látogatnak el ide. Szalafő és a környék idegenforgalmi szerepét egyre többen felismerik, és a falusiak is szívesen veszik ki részüket a vendégvárásból igényes szálláshelyek kialakításával, vendégszeretetükkel.

Friss hírek az Őrségből

Kitépték őket közülünk

A hortobágyi kényszermunkatáborok felszámolásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek honismereti emléknapot Bajánsenyén. A Vas Megyei Honismereti Egyesület és Bajánsenye Község Önkormányzata által közösen szervezett eseményre érkező vendégeket, egyesületi tagokat, egykori kitelepítetteket és hozzátartozóikat, érdeklődőket Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke köszöntötte. Tovább >

Őriszentpéteri Diabétesz klub alakul

A Kistérségi Egészség Szövetség legutóbbi, Őriszentpéteren megtartott ülésén a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Nemzeti Diabetes Program és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Diabetes prevenciós programjáról. Tovább >

Támogatás a kíméletes területkezelésért

155,9 millió forint támogatást nyert a nemzeti park legelőkezelésre, a természeti értékek védelmére. A pénzből természet-közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához. Tovább >

© Minden jog fenntartva. Az Őrség.net oldalain található írások a portál üzemeltetőjének tulajdonát képezik. Tilos ezeknek bármilyen formában történő újraközlése.

Őrség - Föld, ég, lélek. Amit megtalál oldalainkon: